Wanneer je een kweeklamp gaat kopen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Een van de belangrijkste aspecten is het lichtspectrum van de lamp. Planten gebruiken bepaalde lichtkleuren om te groeien, zoals rood, blauw en infrarood licht.
Wanneer je planten buiten kweekt, zorgt de zon voor het juiste lichtspectrum. Zonlicht wordt geabsorbeerd door de plant en dit zorgt voor fotosynthese. Maar wanneer je planten kweekt in een binnenruimte, zoals een kast of kas, is er vaak extra licht nodig om plantengroei te optimaliseren. Hier kun je een kweeklamp voor gebruiken. Maar welk lichtspectrum heb je nodig? En welke lichtkleuren zijn belangrijk voor de verschillende groeistadia van planten?
In dit artikel lees je meer over het lichtspectrum van een kweeklamp en vertellen we je alles wat je moet weten over de lichtkleuren in verschillende groeistadia. Lees snel verder!
De verschillende lichtkleuren
Als je planten in een binnenruimte gaat kweken, is het belangrijk dat deze het juiste lichtspectrum ontvangen. De plantengroei wordt onder andere beïnvloed door de lichthoeveelheid, zoals de intensiteit, de lichtkleur en de lichtkwaliteit. Zo hebben groente, fruit of kruiden bijvoorbeeld rood en blauw licht nodig voor een optimale groei en opbrengst. [1]
Onderzoek heeft aangetoond dat de volgende lichtkleuren essentieel zijn voor een optimale opbrengst.
Rood
Rood licht is belangrijk voor het algehele bloei- en groeiproces van een plant. Een kweeklamp met rood licht bevordert de fotosynthese en zorgt voor vruchtvorming. Planten halen tijdens de fotosynthese het meeste energie uit rood licht, maar dit betekent niet dat er geen andere lichtkleuren nodig zijn. [2]
Er kunnen wel planten gekweekt worden met enkel rood licht, maar in de meeste gevallen wordt het gecombineerd met een lichtspectrum met blauw licht.
Blauw
Rood en blauw licht worden samen gebruikt voor de fotosynthese van planten. Blauw licht beïnvloedt onder andere de opening van de huidmondjes en de planthoogte. Wanneer een plant enkel rood licht binnenkrijgt, kan deze klein en onvolgroeid blijven. Dit uit zich in een korte steel en een klein formaat. Wanneer je graag hoge, grote planten wilt, is het aan te raden om de plant veel blauw licht te geven.
Infrarood (IR) licht
Mensen kunnen infrarood licht niet zien, maar wel voelen. Verschillende onderzoekers hebben aangetoond dat infrarood licht de bloei van planten kan stimuleren. Dit komt door de aanwezigheid van fotoreceptoren en fotochromen. Deze fotoreceptoren en -chromen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de plant en helpen bij het uitzetten van bladeren en stengels van de plant. Daarnaast kan infrarood licht ook de groeisnelheid van plantenstengels bevorderen. [3]
Ultraviolet (UV) licht
De zon bevat van nature ultraviolette (UV) straling. Planten in de buitenlucht worden dus blootgesteld aan UV. Onderzoek heeft aangetoond dat UV-licht de fotosynthese van sommige plantensoorten kan bevorderen. [4] Om deze reden zijn er kweeklampen beschikbaar die ultraviolet licht uitstralen.
Maar net zoals te veel UV-straling schadelijk is voor de mens, is dit ook niet bevorderlijk voor planten. Wanneer je tijdens indoor kweken te veel kunstmatig UV-licht gebruikt, kun je de planten in het ergste geval verbranden.
Hier vindt u een overzicht van het gehele lichtspectrum dat we kennen:
Hier kunt u de lichtkleuren dieper bekijken, dit zijn alleen de kleuren die voor mensen zichtbaar zijn:
Normale lampen maken gebruik van lichtkleuren van koud tot warm:
De lichtkleuren per fase
Wanneer je planten of gewassen indoor gaat kweken, is het lichtspectrum van een kweeklamp belangrijk. Planten hebben namelijk verschillende lichtbehoeften per fase. Wanneer de plant niet het juiste lichtspectrum ontvangt, kan dit grote invloed hebben op de groei en de ontwikkeling.
Groeifase
Om je planten goed te laten groeien, hebben deze vooral blauw licht nodig. Blauw licht zorgt voor een optimale groei.
Bloeifase
Tijdens de bloeifase hebben planten voornamelijk rood licht nodig voor een goede fotosynthese. De rode kleur zorgt voor vruchtvorming en laat de plant een lange tijd bloeien.
Full spectrum voor de gehele levenscyclus
Full spectrum kweeklampen zijn zowel geschikt voor de groei- als bloeifase. Ze kunnen alle soorten lichtkleuren afgeven en bevorderen zo een optimale opbrengst. Bovendien bevatten deze lampen vaak twee verschillende standen, namelijk een groei- en bloeispectrum.
Led kweeklampen met verschillende lichtspectrums
Reguliere led kweeklampen hebben meestal twee verschillende lichtkleuren, blauw en rood. Deze twee kleuren zijn essentieel voor plantengroei, maar planten kunnen ook andere lichtkleuren nodig hebben voor een optimale opbrengst, zoals infrarood en UV licht. Een full spectrum kweeklamp beschikt over alle lichtkleuren die nodig zijn voor de groei- en bloeifase.
Je kunt een full spectrum lamp vergelijken met de zon. Wanneer je deze lamp gebruikt, krijgen de planten een soortgelijk lichtspectrum als deze van de zon zouden krijgen.
Bekijk hier ons assortiment full spectrum led kweeklampen.
Veelgestelde vragen over lichtkleuren van kweeklampen:
Welke lichtkleuren zijn belangrijk voor de groei van planten?
Voor een optimale groei van planten is het voornamelijk belangrijk dat zij blauw en rood licht binnenkrijgen. Maar ook andere lichtkleuren kunnen belangrijk zijn bij de groeifase van een plant, zoals infrarood of paars licht.
Kan ik één kweeklamp gebruiken voor alle verschillende groeistadia van planten?
Ja, een full spectrum kweeklamp beschikt over alle lichtkleuren die nodig zijn voor een optimale plantengroei. Door een full spectrum lamp te gebruiken, ontvangen planten die je binnen kweekt een soortgelijk lichtspectrum als deze van de zon zouden krijgen.
Kan ik de lichtkleuren van een kweeklamp aanpassen?
Veel moderne led full spectrum kweeklampen bieden de mogelijkheid om de lichtkleuren aan te passen. Zo kun je zelf de kleur en intensiteit van het licht aanpassen via een speciale regelaar of instellingen op de kweeklamp. Het is dus mogelijk om het lichtspectrum aan te passen aan de behoeften van jouw planten.
Bronnen:
[1] Paradiso, Roberta & Proietti, Simona. (2022). Light-Quality Manipulation to Control Plant Groei and Photomorphogenesis in Greenhouse Horticulture: The State of the Art and the Opportunities of Modern LED Systems. Journal of Plant Groei Regulation. 41. 10.1007/s00344-021-10337-y.
[2] Paradiso, Roberta & Meinen, Esther & Snel, Jan & Visser, Pieter & Ieperen, Wim & Hogewoning, Sander & Marcelis, L.F.M.. (2011). Spectral dependence of photosynthesis and light absorptance in single leaves and canopy in rose. Scientia Horticulturae. 127. 548-554. 10.1016/j.scienta.2010.11.017.
[3] Fisher, P. (2022, 1 april). How does infrared light affect plant Groei? Medicgrow. https://medicgrow.com/blogs/general-tips/how-does-infrared-light-affect-plant-Groei
[4] Escobar-Bravo, Rocío & Klinkhamer, Peter & Leiss, Kirsten. (2017). Interactive Effects of UV-B Light with Abiotic Factors on Plant Groei and Chemistry, and Their Consequences for Defense against Arthropod Herbivores. Frontiers in Plant Science. 8. 10.3389/fpls.2017.00278.