Type

Een van de belangrijkste aspecten bij het kopen van een kweeklamp is het lichtspectrum van de lamp. Planten hebben namelijk verschillende lichtbehoeften per fase. Om het gewas optimaal te laten groeien, is het van belang dat je een kweeklamp kiest met het juiste lichtspectrum. In het assortiment van Kweeklampenkopen.nl vind je diverse type kweeklampen voor stekken, groei, bloei en de algehele plantencyclus. Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Neem contact op en dan helpen onze experts bij het kiezen van de ideale kweeklamp passend bij de behoeften van jouw planten.

Toon filter

Waar kweeklampen voor gebruiken?

Als je planten of gewas buiten kweekt, ontvangen zij al het benodigde licht via de zon. Maar wanneer je kiest voor indoor kweken, krijgen de planten vaak niet genoeg natuurlijk licht binnen om optimaal te groeien. Er is dan extra licht nodig om voor fotosynthese te zorgen. Kweeklampen bieden een aanvullende lichtbron voor de groei en bloei van je planten. 

Kweekverlichting gebruik je in kassen, kasten, of andere indoor kweekruimtes. Sommige kweeklampen zijn geschikt voor de gehele cyclus van de plant, maar er zijn ook lampen die je specifiek kunt gebruiken voor stekken of de groei- of bloeiperiode.

  • Stekken van planten: er zijn speciale kweeklampen voor het kweken van stekken en het in leven houden van moederplanten.
  • Groeifase: kweeklampen voor de groeifase bevatten wit of blauw licht.
  • Bloeifase: in de bloeifase hebben planten een lamp met een rood warm lichtspectrum nodig.
  • Groei- en bloeifase: een led lamp met een full spectrum kun je zowel voor de groei als bloei van gewas gebruiken.

De verschillende type kweeklampen

Kweeklampen zijn onmisbaar bij het kweken van planten binnenshuis. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste verlichting kiest passend bij de verschillende groeistadia. Iedere groeifase vergt namelijk specifieke lichtkleuren en lichtintensiteiten. In ons assortiment vind je kweekverlichting specifiek voor de groei- of bloeifase, maar ook bieden we lampen die een full spectrum bieden. 

Kweeklampen voor stekken

Wanneer je planten of gewas gaat zaaien of stekken, hebben deze een speciaal lichtspectrum nodig om goed te groeien. Stekjes hebben voornamelijk behoefte aan licht met een blauwe kleur. Er zijn kweeklampen met een speciale stand voor stekken, maar er zijn ook specifieke lampen verkrijgbaar met een blauwe kleur voor het ontwikkelen van gezonde planten. 

Groei

In de groeifase hebben planten behoefte aan blauw licht. Blauw licht zorgt voor een optimale groei en stimuleert de ontwikkeling van gezonde bladeren en stengels. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de fotosynthese van de plant. Kweeklampen voor de groeifase bevatten daarom een hoge concentratie blauw licht.

Bloei

Tijdens de bloeifase hebben planten en gewassen voornamelijk licht nodig met een rode kleurtemperatuur. Rood licht zorgt namelijk voor bloem- en vruchtvorming. Wanneer je jouw planten in de bloeifase belicht met een kweeklamp met een speciale bloei-stand zorg je voor gezonde bloemen of vruchten. 

Groei en bloei – Full spectrum lampen

In ons assortiment vind je ook geavanceerde led kweeklampen met een volledig spectrum. Dit volledige spectrum bestaat onder andere uit blauw en rood licht, maar ook uit infrarood en UV licht. Aangezien de verlichting meerdere kleuren biedt, kun je full spectrum lampen gebruiken voor alle groeistadia van planten, dus van de zaailing tot de oogst. Vaak bevatten full spectrum kweeklampen twee verschillende standen (groei en bloei)  die je automatisch of handmatig kunt verzetten. 

Led of HPS?

Wanneer je kweeklampen gaat kopen voor verschillende groeistadia kun je kiezen voor traditionele HPS kweeklampen of led verlichting. Welke keuze het beste is, hangt voornamelijk af van jouw kweekomgeving, budget en de behoeften van je planten. Echter, led kweeklampen bieden een aantal grote voordelen. Zo staan ze bekend om hun energiezuinigheid en lange levensduur. Ze kunnen tot wel 50% langer meegaan dan HPS lampen!

Daarnaast kunnen Led kweeklampen een volledig lichtspectrum bieden. Dit betekent dat je niet twee verschillende lampen hoeft aan te schaffen voor de groei- en bloeifase. Full spectrum led lampen stemmen het licht af op de verschillende groeistadia van planten, waardoor ze zowel geschikt zijn voor de bloei als groei. 

Welk type kweekverlichting heb ik nodig? Vraag het een expert 

Wanneer je een kweeklamp gaat kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van jouw planten en de verschillende groeistadia. Zoek je een kweeklamp voor enkel de groeifase? Dan kun je ervoor kiezen om een lamp met blauw licht aan te schaffen. Wil je de verlichting tijdens de gehele plantencyclus kunnen gebruiken? Dan adviseren we een full spectrum led kweeklamp.

Heb je vragen over de verschillende type kweeklampen? Of wil je advies? Neem contact op met onze experts via de mail of telefoon. We helpen je graag bij het kiezen van de beste kweekverlichting voor jouw planten.

FAQ

Welke lamp is geschikt voor de groei van planten?

Voor een optimale groei van planten of gewas gebruik je een kweeklamp met voornamelijk blauw licht. Ook kun je een full spectrum lamp gebruiken.

Welke lamp is geschikt voor de bloei van planten?

Voor een goede fotosynthese tijdens de bloeifase is het belangrijk om voor een lamp te kiezen met een rood lichtspectrum. Ook kun je een full spectrum lamp kiezen. 

Wat is een full spectrum kweeklamp? 

Een full spectrum kweeklamp bevat alle lichtkleuren die jouw planten nodig hebben gedurende de hele plantencyclus. Ze bevatten de essentiële kleuren, blauw en rood, maar ook andere lichtkleuren, zoals infrarood en UV licht voor een optimale opbrengst. Je kunt deze lamp als het ware vergelijken met het lichtspectrum van de zon. 

Full spectrum kweeklampen kun je gedurende de hele levenscyclus van je planten gebruiken, dus zowel tijdens de bloei- als groeifase. 

Kan ik één kweeklamp gebruiken voor alle groeistadia van mijn plant?

Wanneer je één kweeklamp wilt gebruiken voor zowel de groei- als bloeifase van jouw planten, kies je voor een full spectrum lamp. Deze lamp beschikt over alle lichtkleuren die nodig zijn voor een optimale opbrengst.