Wanneer de temperatuur stijgt en de zon rijkelijk straalt, heb je gelijk zin om de bloemetjes buiten te zetten: letterlijk en figuurlijk. Begint het bij jou ook al te kriebelen? Het Hollandse weer is onvoorspelbaar en daarom is het goed om je planten niet direct wanneer het voorjaar aanbreekt naar buiten te verplaatsen. Maar wanneer mogen de planten dan wel naar buiten?
Waarom planten niet te snel buiten zetten
We snappen maar al te goed dat je al in maart of april zin hebt om je planten naar buiten te verplaatsen. Toch is dit niet altijd een goed idee. Helemaal niet als je net een aantal plantjes binnenhuis hebt gezaaid.
Wanneer planten binnen of in een kas hebben gestaan, zijn ze gewend geraakt aan een lekkere temperatuur en stabiele omstandigheden. Dit is buiten heel anders. Hier krijgen planten te maken met felle zon, harde wind en regen. En ook in het voorjaar kan nachtvorst voorkomen en laat dit nu net funest zijn voor planten. [1]
In welke periode mogen planten weer naar buiten? Na IJsheiligen!
Wanneer kun je planten naar buiten verplaatsen? Dit vragen veel Nederlanders zich af. Het is belangrijk dat je wacht totdat de nachtvorst helemaal voorbij is. Zoals het spreekwoord vertelt, doet april wat hij wil en hierdoor is deze maand dus niet geschikt om je planten buiten te zetten.
Wacht altijd tot na de IJsheiligen. Dit is de periode van 11 tot en met 15 mei. Na deze periode is de kans op nachtvorst heel klein en kun je zelf gezaaide planten veilig buiten zetten. Natuurlijk kun je wel al eerder beginnen met afharden.
Planten afharden
Als de zon schijnt en de temperatuur zacht is, kun je beginnen met je planten afharden. Dit betekent dat je planten of gewassen laat wennen aan de nieuwe temperatuur en weersomstandigheden, zoals de wind. Het wordt aangeraden om je planten af te harden omdat ze zo beter bestand zijn tegen de kou.
Ook heeft onderzoek aangetoond dat geleidelijk wennen aan kou en zonlicht kan zorgen voor dikkere bladeren bij tomatenplanten. Planten maken meer beschermende stoffen aan waardoor ze minder snel gestrest raken. [2]
Zo werkt afharden:
- Zet je planten overdag buiten
- Zet ze eerst niet in de volle zon, maar kies voor een beschutte plek
- Haal de planten `s avonds of als het kouder wordt weer naar binnen
Welke planten mogen als eerste naar buiten?
Je weet nu wanneer planten naar buiten verplaatst kunnen worden. Kun je stiekem niet wachten? Er zijn ook een aantal planten die al eerder naar buiten kunnen. Zo zijn narcissen winterharde planten en dus bestand tegen vorst. Ook viooltjes en siergrassen kunnen goed tegen de kou. Ook bamboe kan wat vorst verdragen en hoef je niet bij nachtvorst naar binnen te halen. Zo fleur je je tuin toch alvast een beetje op!
Deze planten kunnen al in het vroege voorjaar naar buiten:
- Lavendel
- Viooltjes
- Primula’s
- Siergrassen
- Bollen in pot, zoals narcissen, krokussen en tulpen
Ben je binnen begonnen met zaaien? Dan is het snel tijd om je zaailingen te verspenen. Lees hier ons handige stappenplan.
Wat te doen als de temperatuur daalt?
Wanneer planten naar buiten zijn verplaatst, moet je de temperatuur nog wel in de gaten houden. Als het toch nog gaat vriezen of er harde wind of regen is voorspeld, kun je planten extra bescherming bieden. Haal de planten die niet tegen vorst kunnen weer naar binnen of maak gebruik van een beschermhoes om ze tijdelijk af te dekken.
Zijn de zaailingen al verpot? Dan kun je deze afdekken met een emmer of een bloempot om schade door vorst te voorkomen.
Zaailingen de beste start geven? Gebruik een kweeklamp
Het Hollandse weer is onvoorspelbaar, dat hoeven we je niet te vertellen. Wil je jouw planten een goede voorsprong geven? Of kan je gewoon niet wachten met zaailingen planten? Dan kun je al in februari of maart binnenshuis beginnen. Door je tomaten, courgettes of andere gewassen alvast binnen te zaaien, geef je ze een goede start. Bovendien vergroot je de kans dat ze het overleven als je ze naar buiten verplaatst.
Wil je verzekerd zijn van een goede opbrengst? Dan raden we aan om een LED kweeklamp met een volledig kleurenspectrum te gebruiken. Deze lamp bootst zonlicht na waardoor je planten sneller én beter groeien. En de wetenschap onderbouwt dit, want volgens van Noort zorgt extra licht voor een betere wortelgroei. [3]
Veelgestelde vragen over wanneer planten naar buiten mogen:
Moet ik alle planten afharden?
Als je planten binnen zaait, is het belangrijk om deze af te harden. Bepaalde gewassen kunnen slecht tegen de kou, zoals komkommers, tomaten en courgettes. Zet deze plantjes dus niet direct buiten, maar laat ze wennen aan de koudere temperatuur. Heb je planten gekocht in het tuincentrum? Deze kun je direct buiten neer zetten.
Wanneer kunnen aardbeien planten naar buiten?
Aardbeien planten kunnen in het voorjaar naar buiten worden verplaatst. Wacht het liefst tot 14 mei (IJsheiligen) voordat je ze volledig naar buiten verplaatst. Hiervoor kun je ze al rustig laten wennen.
Wanneer tomaten planten naar buiten?
Tomaten planten kun je het beste van tevoren binnen kweken. Dit kun je al doen vanaf februari of maart. Wacht tot de nachtvorst volledig voorbij is en verplaats de tomaten dan naar je moestuin. Doe het niet eerder, want tomaten kunnen niet tegen vorst.
Bronnen:
[1] Körner, C., & Basler, D. (2010). Phenology Under Global Warming. Science, 327(5972), 1461-1462.
https://doi.org/10.1126/science.1186473
[2] Arve, L. E., Terfa, M. T., Gislerød, H. R., Olsen, J. E., & Torre, S. (2013). High Relative Air Humidity and Low Light Affect the Activity and Expression of ROS Scavenging Enzymes in Leaves of Tomato. Plant Physiology and Biochemistry, 68, 66-73.
[3] van Noort, F. (2015). Meer licht vaak gunstig voor plantengroei : Onderzoek Grip op Licht : meer licht bijna altijd voordelig. Web publication/site, BloemenPlanten Nieuws/Mardenko. https://edepot.wur.nl/342025