Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
Wat zijn full-spectrum led kweeklampen en wanneer gebruik je ze

Wat zijn full-spectrum led kweeklampen en wanneer gebruik je ze?

De moderne kweker kan niet meer zonder full-spectrum led kweeklampen. Niet alleen omdat ze energiezuinig zijn en lang meegaan, maar ook omdat je het lichtspectrum zelf aan kunt passen. Dus niet meer twee verschillende lampen kopen voor de groei- en bloeifase, maar slechts één lamp gebruiken voor de gehele plantencyclus!

Overweeg je om full-spectrum kweeklampen aan te schaffen? Lees dan dit artikel. We vertellen je precies wat deze moderne kweeklampen doen en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Wat zijn full-spectrum led kweeklampen?

Wanneer je planten, gewassen of stekjes binnenshuis of in een indoor-omgeving wilt kweken, is het belangrijk dat deze voldoende licht ontvangen. Helaas is dit niet altijd mogelijk op de natuurlijke manier. Daarom gebruiken veel kwekers kweeklampen. Deze kweeklampen bootsen het natuurlijke zonlicht na, zodat de planten goed kunnen groeien en bloeien.

Om planten optimaal te laten groeien en bloeien hebben ze verschillende soorten licht nodig. Zo heeft een plant voornamelijk blauw licht nodig om goed te kunnen groeien. Tijdens de bloeifase is rood licht essentieel. Een full-spectrum kweeklamp kan zowel blauw als rood licht uitstralen. Dit maakt ze geschikt voor de groei- en bloeifase.

Daarnaast produceert een full-spectrum led kweeklamp vaak ook nog andere soorten licht, zoals ultraviolet (UV) en infrarood (IR). De lamp bootst namelijk het natuurlijke zonlicht na en bevat vrijwel alle kleuren van de regenbogen. Hierdoor zullen je planten nog beter groeien en bloeien!

Voordelen van full-spectrum led kweeklampen

Full-spectrum led kweeklampen bieden verschillende voordelen voor indoor kwekers. Zo hoef je bijvoorbeeld geen lampen te vervangen in de groei- en bloeifase en wordt de fotosynthese verbeterd. [1]

Bootst natuurlijk zonlicht na

Full-spectrum lampen zijn speciaal ontwikkeld om het natuurlijke zonlicht na te bootsen. Ze bevatten dus niet alleen een blauw en rood lichtspectrum, maar ook andere kleuren die kunnen bijdragen aan een optimale groei en bloei. Planten ontvangen precies de juiste verhoudingen van het licht.

Goed voor de fotosynthese

Aangezien je planten altijd de juiste lichtkleuren en lichtintensiteit ontvangen, zorgt dit voor een optimale fotosynthese. Dit zorgt weer voor sterkere planten en een uitbundige bloei.

Maar één lamp nodig voor groei en bloei

Vroeger had je twee verschillende lampen nodig voor de groei- en bloeifase van een plant. Dat is met full-spectrum kweeklampen verleden tijd. Je hebt maar één lamp nodig; dit maakt het kweken niet alleen eenvoudiger, maar ook goedkoper. Met een handige schakelaar kun je eenvoudig wisselen van lichtspectrum.

Energiezuinig

Led kweeklampen zijn erg energiezuinig. Ze verbruiken weinig stroom, worden niet warm en hebben een lange levensduur. Hierdoor kunnen ze gerust lange periodes aan blijven staan.

Voordelen van full-spectrum led kweeklampen

Wanneer gebruik je ze?

Wat full-spectrum led kweeklampen zo populair maakt, is het feit dat je ze het hele jaar door kunt gebruiken. Zo kun je ze bijvoorbeeld inzetten om zaailingen en stekken te laten groeien, maar zijn ze ook geschikt voor het belichten van volwassen planten. Je hoeft de lampen dus niet te vervangen.

Hieronder een overzicht van wanneer je led kweeklampen met een full-spectrum kunt gebruiken.

  • Voor zaailingen en stekjes: tijdens de eerste fase van een plant is vooral het blauwe licht van een full-spectrum lamp belangrijk.
  • In de groeifase: om bladeren en stengels te ontwikkelen is ook het blauwe licht belangrijk.
  • In de bloeifase: planten hebben voornamelijk het rode lichtspectrum nodig om bloemen en vruchten te produceren.

Full-spectrum led kweeklampen kopen?

Full-spectrum led kweeklampen bieden een compleet lichtspectrum. Dit maakt ze ideaal voor de groei- en bloeifase van verschillende planten en gewassen. In het assortiment van Kweeklampenkopen.nl vind je diverse full-spectrum lampen, waaronder spots en Spectraboxen.

Heb je vragen over onze producten? Of weet je niet goed welke kweeklamp het beste bij jouw kweekomgeving past? Wij geven je graag advies. Neem gerust contact op met onze klantenservice bij vragen.

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment full-spectrum led kweeklampen. 

 

Veel gestelde vragen over full-spectrum led kweeklampen

Kan ik full-spectrum kweeklampen gebruiken voor de groei- en bloeifase?

Full-spectrum kweeklampen zijn geschikt voor de gehele plantencyclus. Dit betekent dat je ze zowel in de groei- als bloeifase kunt gebruiken. Je hoeft dus geen aparte lampen aan te schaffen voor de verschillende fasen.

Kan ik zelf het lichtspectrum instellen?

Ja, bij een full-spectrum led kweeklamp kun je zelf het lichtspectrum instellen. Via een schakelaar kies je of de lamp het rode of blauwe lichtspectrum uitstraalt.

Zijn full-spectrum kweeklampen geschikt voor alle planten?

Full-spectrum kweeklampen zijn geschikt om te gebruiken voor vrijwel alle plantensoorten. Je gebruikt ze onder andere bij de groei en bloei van groenten, kruiden, gewassen en kamerplanten.

 

Bronnen:

[1] Jones, J. (2019). “The benefits of full-spectrum lighting for plant growth.” Journal of Horticultural Science, 92(4), 567-575.

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash