Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
Wet- en regelgeving kweeklampen kopen

Wet- en regelgeving kweeklampen kopen

Kweeklampen helpen bij het laten groeien en bloeien van planten in binnenruimtes. Ze bootsen het lichtspectrum van de zon na en stimuleren hierdoor de fotosynthese. Maar hoe zit het eigenlijk met de wet- en regelgeving voor kweeklampen kopen? Welke lampen kun je of mag je niet gebruiken? En welke wel?

In dit artikel lees je alles over de actuele wet- en regelgeving omtrent kweeklampen. Lees snel verder!

Belangrijke wet- en regelgeving kweeklampen kopen

Hieronder vind je een overzicht van de wet- en regelgeving voor kweeklampen kopen in Nederland.

Geen CFL-spaarlampen en tl-buizen meer

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn gloeilampen al een tijdje niet meer te koop. Deze maatregel maakt deel uit van de grootste energiebesparing in Nederland. Het verdwijnen van gloeilampen zorgt voor een energiebesparing van wel 40 miljard kWh.

Naast gloeilampen zijn ook een groot deel van de fluorescentielampen sinds 2023 niet meer verkrijgbaar. Dit betekent dat je geen CFL-spaarlampen en tl-buizen meer kunt aanschaffen. Deze lampen bevatten gevaarlijke stoffen en zijn hierdoor niet goed voor het milieu. Er wordt aangeraden om deze lampen te vervangen met led lampen. [1]

CE-certificering

Een van de belangrijkste wet- en regelgeving voor kweeklampen is de CE-certificering. Wanneer een product een CE-certificering heeft, betekent dit dat deze voldoet aan Europese veiligheids-, gezondheids- en milieuvoorschriften. Er mogen dan ook alleen kweeklampen verkocht worden met deze certificering.

Energie-efficiëntie

Vanaf 1 september 2021 is er nieuwe wet- en regelgeving ingegaan met betrekking tot de energiezuinigheid van elektrische apparaten. Deze regelgeving geldt ook voor alle led lampen. Led lampen bevatten vanaf 2021 een nieuw energielabel van A tot en met G. Lampen met een hoog energielabel (A++ of A+) zijn energiezuiniger en stoten minder CO2 uit. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het zorgt ook voor lage energiekosten.

Belangrijke wet- en regelgeving kweeklampen kopen

Welke led lampen zijn geschikt voor kweken?

Heb jij nog traditionele lampen thuis? Dan kun je deze het beste vervangen door led lampen. Led kweeklampen bieden meerdere voordelen, zoals de energiezuinigheid, lange levensduur en de mogelijkheid om het lichtspectrum zelf aan te passen.

Bovendien hebben verschillende studies aangetoond dat led kweeklampen planten en gewassen beter kunnen belichten dan traditionele lampen, zoals HPS lampen en groeilampen. [2] Twijfel je over welke led kweeklampen het meest geschikt zijn voor jouw kweekruimte? Neem gerust contact op met de klantenservice; onze experts helpen je verder.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van led kweeklampen. 

Tips voor veilig gebruik van kweeklampen

  • Kies een geschikte lamp

Kies een lamp die voldoet aan de behoeften van jouw planten of gewassen en past bij jouw huidige kweekruimte. Dit kan een led spot zijn of een led strip.

  • Installeer kweeklampen op de juiste manier

Lees voor gebruik de handleiding en installeer de kweeklampen op de juiste manier. Plaats ze niet te hoog, maar ook niet te laag. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie in de ruimte.

  • Neem veiligheidsmaatregelen

Wil je meerdere kweeklampen gebruiken? Zorg ervoor dat je stopcontacten niet overbelast en houd de bedrading uit de buurt van brandbare materialen.

 

Veel gestelde vragen over wet- en regelgeving kweeklampen kopen

Welke lampen mogen niet meer verkocht worden?

Vanaf 2023 mogen verschillende lampen niet meer verkocht worden omdat ze schadelijke stoffen bevatten. Onder andere CFL-spaarlampen en tl-buizen zijn uit de winkelschappen verdwenen. [1]

Welke led lampen zijn toegestaan voor kweken?

Vrijwel alle led lampen zijn toegestaan voor kweken, zolang ze voldoen aan de algemene wet- en regelgeving voor verlichting. Het is belangrijk dat je een kweeklamp kiest die past bij de behoeften van jouw planten en gewassen en de grootte van de kweekruimte. Zo zijn er bijvoorbeeld led spots en led bars voor kleine kweekruimtes.

Kan ik nog halogeenlampen gebruiken?

Halogeenlampen zijn vanaf september 2018 uit de meeste winkels verdwenen. Dit komt door de strengere regelgeving met betrekking tot energiezuinigheid. Gelukkig zijn vrijwel alle soorten halogeenlampen goed te vervangen door led lampen. [3]

 

Bronnen:

[1] Rijksoverheid. (n.d.). Welke fluorescentielampen kan ik niet meer kopen? Geraadpleegd van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/vraag-en-antwoord/welke-fluorescentielampen-kan-ik-niet-meer-kopen

[2] Dueck, T., Janse, J. D., Eveleens-Clark, B., Kempkes, F., & Marcelis, L. F. M. (2012). Growth of tomatoes under hybrid LED and HPS lighting. Acta horticulturae, 952, 335–342. https://doi.org/10.17660/actahortic.2012.952.42

[3] Milieu Centraal. (n.d.). Gloeilamp en halogeenlamp bijna uitgedoofd. Geraadpleegd van https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zuinige-lampen/gloeilamp-en-halogeenlamp-bijna-uitgedoofd/

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen bedenktijd

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash