Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
De voor- en nadelen van LED kweeklampen

De voor- en nadelen van LED kweeklampen

LED kweeklampen worden steeds populairder bij indoor kwekers vanwege de vele voordelen. Ze worden tegenwoordig gebruikt in diverse situaties; van hobbytuinen tot commerciële kwekerijen. Twijfel je of je over moet stappen naar LED? Of vraag je je af welke kweeklampen je nu het beste kunt kopen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van LED kweeklampen, zoals hun energiezuinigheid, lange levensduur en de aanpasbaarheid van het lichtspectrum. 

Maar ook delen we een aantal potentiële nadelen, zodat je volledig op de hoogte bent voordat je kweekverlichting aanschaft. Lees snel verder!

De voordelen van LED kweeklampen

In de laatste 10 tot 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar LED verlichting. Tijdens deze onderzoeken zijn er diverse voordelen van LED kweeklampen ontdekt. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

1. Energiezuinig

De reden dat veel kwekers voor LED lampen kiezen, is de energiezuinigheid van de verlichting. Over het algemeen is LED een stuk energiezuiniger dan traditionele kweekverlichting. LED kweeklampen kunnen namelijk dezelfde hoeveelheid licht produceren als andere kweeklampen, maar met minder energieverbruik. Dit leidt uiteindelijk tot lagere energiekosten!

Onderzoekers aan de Universiteit van Purdue onderzochten de energie-efficiëntie van LED kweeklampen voor plantengroei. Ze hebben aangetoond dat LED tot wel 40% minder energie verbruikte dan traditionele lichtbronnen! Ook onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen concludeerden dat LED verlichting aanzienlijk energiezuiniger was dan HPS-verlichting. [1]

2. Ze hebben een lange levensduur

LED kweeklampen gaan langer mee dan andere soorten kweeklampen, zoals gloeilampen en HPS lampen. Dit betekent dat je de lampen minder vaak hoeft te vervangen en zo kosten kunt besparen.

Studies hebben aangetoond dat LED lampen een levensduur van 30.000 tot 100.000 branduren of zelf meer kunnen hebben. En dit terwijl HPS lampen meestal maar 10.000 en 20.000 branduren meegaan. [2]

3. Aanpasbaar lichtspectrum

Het is mogelijk om LED lampen af te stellen op het specifieke lichtspectrum dat de groei en bloei van jouw plant bevordert. Je kunt als kweker dus het licht aanpassen aan de behoefte van verschillende plantensoorten en groeistadia. Dit zorgt ervoor dat de planten beter groeien.

4. Snelle groei van planten

Studies hebben aangetoond dat LED kweeklampen jouw planten beter kunnen belichten dan traditionele lampen. Dit komt doordat de verlichting een breder spectrum heeft. Onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen vergeleken de groei van een plant onder LED en HPS lampen. Er bleek dat de bladeren van de plant onder de HPS plant in de winter dunner waren en sneller verouderen. Daarnaast hadden de bladeren die met de LED lampen werden verlicht een hogere fotosynthesecapaciteit. [3]

5. LED kweeklampen zijn veilig

LED kweeklampen zijn veilig te gebruiken door kwekers, omdat ze minder warmte genereren en geen schadelijke stoffen bevatten. Dit maakt de verlichting veilig voor zowel de kweker als de planten.

6. Ze worden minder snel heet

Traditionele verlichting, zoals gloei- en HPS lampen, kunnen in sommige gevallen erg heet worden. En dit kan leiden tot het verbranden van bladeren van jouw plant. LED kweeklampen produceren minder warmte waardoor je je hier geen zorgen over hoeft te maken. De lampen worden nauwelijks warm en hierdoor kun je ze dichter op de plant hangen.

7. Er zijn dimbare LED kweeklampen verkrijgbaar

Veel LED kweeklampen zijn dimbaar. Hierdoor bepaal je zelf hoeveel licht de lamp afgeeft op de plant. Dit hoeft dus niet altijd de maximale lichtsterkte te zijn. Bovendien pas je de intensiteit eenvoudig via een afstandsbediening of app op je telefoon aan. 

De voordelen van LED kweeklampen

De nadelen van LED verlichting voor indoor kweken

LED kweeklampen bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele verlichting voor indoor kweken. Er zijn echter ook een aantal potentiële nadelen waar je rekening mee moet houden.

1. De aanschafprijs is hoger

Wanneer je LED kweeklampen wilt aanschaffen, valt het wellicht op dat de aanschafprijs hoger is dan traditionele lampen, zoals HPS. De prijs is hoger vanwege de geavanceerde technologie en de efficiëntie van de lampen. 

Echter, het is belangrijk om in gedachten te houden dat LED kweeklampen energiezuiniger zijn en langer meegaan dan HPS lampen of andere kweekverlichting. Je bespaart dus meer energiekosten en ook zijn de vervangingskosten op lange termijn lager. Hoewel de aanschafkosten in sommige gevallen hoger zijn, kunnen de lampen op lange termijn kostenbesparend zijn!

2. Koeling en warmteafvoer is in sommige gevallen nodig

LED kweeklampen genereren doorgaans minder warmte dan andere typen kweeklampen. Maar dit betekent niet dat LED verlichting niet warm kan worden. In sommige gevallen is het dan ook nodig om koeling en warmteafvoer te leveren om te voorkomen dat de kweekruimte te warm wordt. 

Waar koop je LED kweeklampen?

Er zijn duidelijk meer voordelen van LED kweeklampen als nadelen. Wil je als indoor kweker graag LED verlichting aanschaffen? Het is belangrijk dat je LED lampen aanschaft bij een betrouwbare winkel. En laten wij die nu net zijn! Op onze website vind je alle informatie over LED kweeklampen en vind je het juiste model eenvoudig via de zoekbalk. Heb je vragen? Of kun je de juiste lamp niet vinden? Neem dan gerust contact op en dan helpen we je verder!

FAQ

Zijn LED kweeklampen energiezuinig?

Ja,  LED kweeklampen zijn energiezuinig. Een van de grootste voordelen van LED-verlichting is het efficiënte energieverbruik. Onderzoek heeft aangetoond dat LED lampen aanzienlijk energiezuiniger zijn dan traditionele lichtbronnen voor plantengroei. [1]

Welke planten groeien het best onder LED kweeklampen?

LED kweeklampen zijn geschikt voor diverse soorten planten; van groenten en kruiden tot bloemen en fruit. Welke plant het beste groeit onder de lamp, hangt af van de specifieke plantensoort, het groeistadium en de gewenste opbrengst. 

Zijn LED lampen duurder in vergelijking met andere kweeklampen?

De aanschafprijs van LED lampen kan hoger zijn dan andere traditionele kweeklampen, zoals HPS. Echter, LED verlichting is over het algemeen energiezuiniger en heeft een langere levensduur. Dit leidt op den duur tot besparingen op de energierekening en lagere vervangingskosten. Het aanschaffen van LED lampen kan onderaan de streep dus een stuk voordeliger zijn dan het gebruik van andere kweeklampen. 

Wat is de beste kweeklamp?

Wat de beste kweeklamp is, hangt af van de behoeften van de planten die je wilt kweken, de grootte van de kweekruimte, het budget en nog meer factoren. Er zijn verschillende soorten LED kweeklampen verkrijgbaar met elk hun eigen kenmerken. Kijk goed welke lamp het beste bij de behoeften van jouw plant past. 

Zijn LED kweeklampen veilig in gebruik in een indoor kweekomgeving?

Ja, je kunt LED lampen veilig in een indoor kweekomgeving gebruiken. Het is echter wel belangrijk dat je deze correct installeert, bediend en onderhoudt volgens de fabrikant- en veiligheidsrichtlijnen. 

 

Bronnen:

[1] Akiyama, Y., & Nakada, M. (2010). Energy Use Efficiency of Plant Growth LED Light in Controlled Environments. Journal of the Illuminating Engineering Institute of Japan, 94(7), 413-417.

[2] Bian, Zhonghua & Jiang, N. & Grundy, Steven & Lu, Chungui. (2018). Uncovering LED light effects on plant growth: New angles and perspectives – LED light for improving plant growth, nutrition and energy-use efficiency. Acta Horticulturae. 1227. 491-498. 

[3] Dueck, T., Janse, J. D., Eveleens-Clark, B., Kempkes, F., & Marcelis, L. F. M. (2012). Growth of tomatoes under hybrid LED and HPS lighting. Acta horticulturae, 952, 335–342. https://doi.org/10.17660/actahortic.2012.952.42 

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash