Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
De ideale luchtvochtigheid voor kweekruimtes

De ideale luchtvochtigheid voor kweekruimtes

Wanneer je de groei en bloei van je planten of gewassen wilt stimuleren, zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden. Niet alleen is de juiste verlichting essentieel, ook de luchtvochtigheid van de ruimte mag niet vergeten worden. Maar wat is nu de ideale luchtvochtigheid voor kweekruimtes? Dat lees je hier!

Het belang van de luchtvochtigheid in kweekruimtes

Wanneer je planten of gewassen in een binnenruimte kweekt, wil je als het ware de natuur nabootsen. Je gebruikt kweeklampen om de planten de juiste verlichting te geven en je ventileert de ruimte regelmatig voor voldoende frisse lucht. Toch wordt de luchtvochtigheid vaak vergeten, terwijl dit vrijwel net zo belangrijk is als verlichting en ventilatie.

Maar waarom is de luchtvochtigheid in kweekruimtes dan zo belangrijk? De luchtvochtigheid heeft een grote invloed op de gezondheid, groei en bloei van planten. Het heeft onder andere een direct effect op het vochtverlies via de bladeren en de wateropname. Een goede luchtvochtigheid zorgt voor een optimale fotosynthese, wat weer leidt tot een gezonde groei [1].

Daarnaast houdt de juiste luchtvochtigheid ziekten en schimmels buiten de deur en kan het helpen om stress bij planten te verminderen.

Ideale luchtvochtigheid tijdens de groeifase

We krijgen vaak de vraag van onze klanten wat nu de ideale luchtvochtigheid is. Dit hangt echter af van de fase waarin de plant zich bevindt. Tijdens de groeifase hebben planten en gewassen namelijk een andere luchtvochtigheid nodig dan in de bloeiperiode.

Zaailingen, stekken en groeiende planten hebben behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Aangezien het wortelsysteem van deze planten nog erg klein is, hebben zij meer water uit de lucht nodig. Wanneer je voor een hoge luchtvochtigheid zorgt, kunnen de planten dus continu water opnemen uit de lucht en zo optimaal groeien. [2]

Ga je planten stekken? Zorg bij stekjes of jonge planten voor een hoge luchtvochtigheid van tussen de 60 en 70 procent. Tijdens de vegetatieve groeifase kun je dit percentage tussen de 50 en 70 houden voor een optimale fotosynthese.

Ideale luchtvochtigheid tijdens de groeifase

De beste luchtvochtigheid tijdens de bloeifase

Tijdens de groeifase concentreren planten zich voornamelijk op het ontwikkelen van gezonde bladeren en sterke stengels. Hier draagt een hoge luchtvochtigheid aan bij. Tijdens de bloeifase hebben planten en gewassen in de meeste gevallen een lagere luchtvochtigheid nodig. Dit komt doordat de planten in deze periode beter in staat zijn om water te halen uit de wortels.

Wanneer de kweekruimte in de bloeifase een te hoge luchtvochtigheid heeft, kunnen er kleine waterdruppels ontstaan op de toppen van de planten. Zorg er daarom voor dat je de hoeveelheid vocht in de lucht verlaagt naar een percentage van ongeveer 50%. In de laatste weken van de bloei kun je dit percentage verder verlagen naar 40%.

Hoeveelheid vocht in de lucht verhogen

Zitten jouw planten of gewassen in de vegetatieve groeifase? Dan wil je de luchtvochtigheid hoog houden. Maar hoe doe je dit? Je kunt hier een speciale luchtbevochtiger voor aanschaffen. Dit apparaat bevochtigt de lucht met kleine nevel-deeltjes. Je kunt deze kleine deeltjes niet zien en je planten of gewassen worden dus niet nat. Er zijn ook een aantal huis-tuin-en-keuken manieren die je kunt toepassen om de hoeveelheid vocht te verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld natte handdoeken of een emmer gevuld met water in de kweekruimte plaatsen.

Hoeveelheid vocht in de lucht verhogen

Luchtvochtigheid verlagen in kweekruimtes

In de bloeifase wil je juist een lagere luchtvochtigheid in de kweekruimte creëren. Dit kun je doen met een luchtontvochtiger. Met dit apparaat kun je zelf het gewenste luchtvochtigheidsniveau instellen en verwijder je water uit de lucht.

FAQ

Hoe kan ik de luchtvochtigheid in kweekruimtes meten?

Je kunt de luchtvochtigheid in jouw kweekruimte meten met een speciale sensor, zoals een hygrometer. Deze hygrometer registreert de luchtvochtigheid in de ruimte. Je hangt deze sensor boven de planten of gewassen.

Wat zijn de gevolgen van een te droge lucht?

Een te droge lucht kan verschillende effecten hebben op planten. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor uitdroging, een verminderde fotosynthese en extra gevoeligheid voor ziekten of schimmels.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid?

Een te hoge luchtvochtigheid kan onder andere zorgen voor schimmelgroei op de bladeren en stelen van planten. Zo kan er bijvoorbeeld meeldauw ontstaan. Dit is een veelvoorkomende schimmelziekte die een witte laag op de bladeren vormt. Ook kan het een negatief effect hebben op de groei van planten.

Hoe beïnvloedt de luchtvochtigheid de groei van mijn planten?

Om de groei en bloei van planten en gewassen te stimuleren, is een goede luchtvochtigheid erg belangrijk. Het beïnvloed onder andere de verdamping van vocht uit de bladeren en de wateropname, de fotosynthese, wortelontwikkeling en bloemvorming. Bovendien kan het ook helpen om planten te beschermen tegen ziekten en stress. [1, 2]

 

Bronnen:

[1] Tibbitts, T. (1979). Humidity and Plants. BioScience. 29. 358-363. 10.2307/1307692.

[2] Chia, S. Y., & Lim, M. W. (2022) A critical review on the influence of humidity for plant growth forecasting. 10.1088/1757-899X/1257/1/012001

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash