Twijfel of je moet overstappen naar led kweeklampen? Alhoewel veel kwekers de overstap al hebben gemaakt, zijn er ook nog veel Nederlanders met HPS kweeklampen in hun kast, kas of andere kweekruimte. Een van de grootste voordelen van ledverlichting is de energiezuinigheid. Led verbruikt namelijk een stuk minder energie dan traditionele lichtbronnen. Maar hoeveel precies? En wat verbruikt een led kweeklamp dan eigenlijk?
In dit artikel vertellen we je meer over stroom besparen met led kweeklampen. Zo haal je het maximale uit je kweekverlichting en bespaar je tegelijkertijd energie(kosten).
Het grootste voordeel van led kweeklampen: stroom besparen!
Led kweeklampen bieden verschillende voordelen. Zo beschikken ze vaak over een aanpasbaar lichtspectrum dat de groei en bloei van planten bevordert. Maar de grootste reden waarom kwekers overstappen naar ledverlichting is de energiezuinigheid van de lampen.
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat led lampen energiezuiniger zijn dan traditionele kweekverlichting. Maar weet je ook hoeveel zuiniger?
Onderzoekers hebben de energie-efficiëntie van led kweeklampen voor plantengroei onderzocht. Uit hun onderzoek is gebleken dat led tot wel 40% minder energie verbruikte dan bijvoorbeeld HPS- of spaarlampen. Ook onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen hebben aangetoond dat led verlichting minder energie verbruikt dan HPS-verlichting. [1]
En led lampen gaan ook nog eens langer mee
Naast de energie-efficiëntie van led kweeklampen hebben onderzoekers zich ook beziggehouden met de levensduur van deze lampen. Er is aangetoond dat led kweeklampen aanzienlijk langer meegaan dan gloeilampen en HPS lampen.
HPS lampen gaan ongeveer 10.000 tot 20.000 branduren mee. De levensduur van led lampen varieert van 30.000 tot 60.000 branduren. Hoe lang kweekverlichting precies meegaat, is voor een groot deel afhankelijk van het vermogen van de lamp en het aantal uren dat deze per dag brandt.
Zo gaan led spots gemiddeld zo’n 35.000 branduren mee. Dus heb je de lamp bijvoorbeeld 10 uur op een dag aan staan? Dan kan de lamp ongeveer 10 jaar lang mee gaan!
Lees hier meer over de voor- en nadelen van led kweeklampen ->
Tips om stroom te besparen met led kweeklampen
Heb je jouw traditionele kweekverlichting al vervangen door ledverlichting, maar wil je (nog) meer stroom besparen? Gebruik deze simpele tips voor stroom besparen met led kweeklampen.
1. Selecteer de juiste wattage
Over het algemeen geldt: hoe hoger de wattage, hoe meer stroom de lamp verbruikt. Daarom is het altijd belangrijk om de juiste wattage te selecteren die aansluit bij de grootte van jouw ruimte. Wanneer je voor een lamp met een te hoog vermogen kiest, verbruik je waarschijnlijk meer energie dan nodig is en betaal je onnodige kosten.
2. Gebruik automatische lichtschema’s
Planten hebben verschillende soorten licht nodig in de bloei- en groeifase. Om onnodig stroomverbruik te voorkomen, kan het helpen om automatische lichtschema’s in te stellen. Zo wordt de intensiteit en de duur van het licht automatisch aangepast op basis van de groei- en bloeiperiode.
3. Zorg voor goed onderhoud
Wist je dat stof en vuil de werking van kweekverlichting kunnen verminderen? En wanneer de lampen minder goed werken, verbruiken ze meer stroom. Zorg er daarom voor dat je de kweeklampen eens in de zoveel tijd afstoft zodat ze dezelfde optimale lichtopbrengst behouden.
4. Kies voor dimbare lampen
Nog een voordeel van led lampen: ze zijn verkrijgbaar met dimmers. Deze dimmer stelt je in staat om de intensiteit van de lamp aan te passen. Door de intensiteit lager te zetten, kun je het energieverbruik verminderen.
5. Kweeklampen combineren met natuurlijk licht
Een andere manier om stroom te besparen met led kweeklampen is door deze te combineren met natuurlijk licht. Dit is niet altijd mogelijk, maar wanneer dit haalbaar is in jouw situatie kan het bijdragen aan een vermindering van het stroomverbruik.
FAQ
Hoeveel verbruikt een led kweeklamp?
Hoeveel een led kweeklamp precies verbruikt, ligt onder andere aan het vermogen van de lamp en het aantal uren dat de lamp per dag brandt. Over het algemeen geldt: hoe hoger de wattage, hoe meer energieverbruik. Echter, led kweeklampen staan bekend om hun lage energieverbruik en gaan hierdoor erg lang mee.
Is een ledlamp zuiniger dan een spaarlamp?
Een led kweeklamp is aanzienlijk zuiniger dan een spaarlamp of traditionele HPS-lamp. Onderzoekers hebben aangetoond dat led lampen tot wel 40% minder energie verbruiken dan traditionele lichtbronnen zoals spaarlampen.
Hoeveel Watt led kweeklamp heb ik nodig?
Hoeveel Watt je nodig hebt hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de kweekruimte en het type planten dat je kweekt. Houd ongeveer een wattage tussen de 25 en 50 Watt per vierkante meter aan als richtlijn.
Bronnen:
[1] Akiyama, Y., & Nakada, M. (2010). Energy Use Efficiency of Plant Groei LED Light in Controlled Environments. Journal of the Illuminating Engineering Institute of Japan, 94(7), 413-417.
[2] Bian, Zhonghua & Jiang, N. & Grundy, Steven & Lu, Chungui. (2018). Uncovering LED light effects on plant Groei: New angles and perspectives – LED light for improving plant Groei, nutrition and energy-use efficiency. Acta Horticulturae. 1227. 491-498.