Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
Buitenplanten binnen laten groeien in de winter

Buitenplanten binnen laten groeien in de winter

Heb je een tuin vol prachtige planten en bloemen? Het liefst zou je ieder jaar weer genieten van dezelfde tuinplanten. Maar vorst kan funest zijn en planten flink beschadigen. In de winter zul je waarschijnlijk niet veel bezig zijn met tuinieren, maar je kunt je planten wel wat extra verzorging bieden. Bijvoorbeeld door buitenplanten binnen te laten groeien in de winter. Zo help je tuinplanten de winter door!

Kan je buitenplanten binnen neerzetten in de winter?

Er zijn bepaalde planten die niet goed bestand zijn tegen vorst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan olijfbomen of tropische planten. Vorst kan flinke schade toebrengen aan bladeren en bloemen. Het kan er zelfs voor zorgen dat planten volledig bevriezen en vervolgens afsterven. Dit is natuurlijk zonde en wil je zo veel mogelijk voorkomen.

Maar helpt het dan om buitenplanten binnen neer te zetten in de winter? Om planten te beschermen tegen de kou en vorst kun je deze inderdaad binnen zetten. Zet de tuinplanten het liefst niet in een woning neer, maar juist in een kas, garage of een andere plek waar het niet vriest. In een verwarmde ruimte, zoals in je woonkamer, kunnen planten van slag raken. Het binnenklimaat is namelijk heel anders dan het buitenklimaat.

Kan je buitenplanten binnen neerzetten in de winter

Wanneer planten binnen zetten?

Als je tuinplanten wilt beschermen tegen de vorst, kun je deze het beste pas naar binnen halen wanneer het daadwerkelijk begint te vriezen. Het is dus niet nodig om de planten te verplaatsen wanneer het nog niet vriest. Een beetje kou is niet erg, de planten worden zelfs sterker als ze langer buiten blijven staan. Houd de temperaturen wel in de gaten en wanneer het een aantal dagen gaat vriezen, haal je de buitenplanten naar binnen.

Nog een aandachtspunt; zorg ervoor dat de kluit van de plant niet te nat is wanneer je deze naar binnen haalt. Er kan dan namelijk wortelrot optreden. Check dus altijd van tevoren of de plant niet te nat is of plaats de buitenplanten eerst onder een afdakje zodat deze niet nat regenen.

Hoe buitenplanten verzorgen binnenshuis?

Het is mogelijk om buitenplanten binnen te laten groeien in de winter. Echter, er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Niet alleen de temperatuur in de ruimte is van belang, maar ook voldoende zonlicht is cruciaal voor een gezonde groei.

De temperatuur

We hebben het al even genoemd, maar zet de buitenplanten niet in een verwarmde ruimte neer. De planten zijn namelijk niet gewend aan deze warmte en ook is de lucht vaak een stuk droger. Een geschikte temperatuur voor tuinplanten in de winter is een temperatuur van maximaal 12 graden Celsius.

Zorg voor voldoende verlichting

Voldoende licht is cruciaal voor buitenplanten. Echter, wanneer tuinplanten binnenshuis worden geplaatst, ontvangen deze vaak niet genoeg licht. Zorg er altijd voor dat je de planten op een plek met veel zonlicht plaatst. Dit kan voor een raam zijn, maar in een kas is nog beter.

Heb je niet veel licht in jouw schuur of tuinhuis? Gebruik dan eventueel kweeklampen voor extra verlichting. Kweeklampen zorgen ervoor dat jouw planten ten alle tijden de juiste verlichting ontvangen en dus optimaal kunnen groeien. Bovendien hoef je niet direct een grote lamp aan te schaffen, maar er zijn ook kleine led spots verkrijgbaar.

Is extra voeding nodig?

Er is geen extra voeding nodig voor buitenplanten die overwinteren in een binnenruimte. Wel kan het zo zijn dat sommige planten extra water nodig hebben. Houd de bladeren en stengels goed in de gaten en controleer regelmatig op schimmels. Wanneer er schimmels ontstaan, kan het zijn dat de plant te veel water krijgt.

Let op de luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid ligt buiten vaak veel hoger dan binnen. De lucht in een tuinhuis of schuur kan dan ook erg droog zijn. Zorg ervoor dat de ruimte goed wordt doorlucht en besproei de planten regelmatig met een plantenspuit. Zo verklein je de kans op schimmelvorming.

Wil je buitenplanten binnen laten groeien in de winter? Bekijk dit filmpje en ontdek hoe je in 5 simpele stappen je planten naar binnen kunt halen.

 

FAQ

Welke planten kunnen binnen groeien in de winter?

Niet alle planten kunnen binnen groeien in de winter. In een binnenruimte is het klimaat namelijk heel anders. Toch kunnen er wel sommige tuinplanten overleven in huis, zoals kruiden, tropische planten en bollenplanten, zoals tulpen.

Hebben buitenplanten extra licht nodig binnenshuis?

Voor de gezondheid van de plant is het essentieel dat deze voldoende licht binnenkrijgt. Buitenplanten hebben vaak extra licht nodig wanneer je deze in huis wilt laten groeien. Zet de planten voornamelijk in het zonlicht en maak eventueel gebruik van kweeklampen voor extra verlichting.

Wanneer moet ik de planten weer naar buiten brengen?

Je kunt de planten weer buiten zetten in het voorjaar. Doe dit aan het begin van de lente wanneer er geen vorst meer wordt verwacht. Je kunt de buitenplanten het beste even laten wennen aan de buitenlucht door deze onder een overkapping of afdakje te plaatsen. Als je de buitenplanten te lang binnen laat staan, kan dit zorgen voor zwakke bladeren en stelen.

 

Bronnen:

DPG Media Privacy Gate. (z.d.). https://www.ad.nl/wonen/zo-help-je-de-planten-buiten-de-winter-door~afbb0399/

Ellis, G. (2021, 13 december). How to transition potted plants indoors for winter. Oklahoma State University. https://extension.okstate.edu/articles/2021/indoor-plants.html

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash