Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
Led kweeklamp ophangen

Led kweeklamp ophangen: bepaal de optimale hoogte

Een groot deel van de binnenkwekers is de laatste jaren overgestapt naar led kweeklampen dankzij de vele voordelen van led verlichting. led kweeklampen zijn energiezuinig, duurzaam en in veel gevallen geschikt voor de groei- en bloeifase van planten en gewassen. Maar hoe kun je een led kweeklamp het beste ophangen? Wat is de optimale hoogte? Hier lees je alles over led kweeklamp ophangen.

Led kweeklamp ophangen vs. HPS lamp ophangen

Hoe je een led kweeklamp op moet hangen, werkt anders dan bij een traditionele HPS lamp. Daar bestaat namelijk de algemene regel dat de minimale afstand tot de toppen van de planten 10% van de wattage moet zijn. Dus heb je een HPS lamp van 400 Watt? Dan hang je de lamp minimaal 40 cm boven de planten.

Maar hoe zit het dan bij led kweeklampen? Led lampen worden minder heet en kunnen hierdoor dichter bij de plant hangen dan HPS lampen. Er is echter geen standaard afstand of vuistregel die je kunt gebruiken. De ideale hoogte is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de fabrikant en de lichtintensiteit.

Tips om je led kweeklamp op te hangen

Het te laag hangen van led lampen kan ervoor zorgen dat planten verbranden, maar als ze te hoog hangen, ontvangen je planten niet het benodigde licht. Om de optimale hoogte van je led kweeklamp te bepalen, moet je rekening houden met een aantal aspecten. Onder andere de wattage, het formaat en de led technologie van de lamp zijn belangrijk.

Tips om je led kweeklamp op te hangen

Gebruik onderstaande tips om je kweeklamp op de juiste hoogte op te hangen.

Volg altijd de instructies van de fabrikant

Led lampen worden gemaakt door verschillende fabrikanten. De fabrikant weet precies hoe je de lamp het beste kunt gebruiken en wat de optimale afstanden zijn. Gebruik daarom de afstanden die in de handleiding staan als richtlijn bij het led kweeklamp ophangen. Mocht je plant toch slap gaan hangen? Dan kun je de lamp altijd later nog dichterbij plaatsen.

Kies het juiste formaat lamp

Er zijn verschillende soorten led kweeklampen: van grote quantum board tot kleine led spots. Het is belangrijk dat je een formaat lamp kiest dat ook daadwerkelijk bij de ruimte past. Een kweeklamp kan namelijk te krachtig of te zwak zijn voor de oppervlakte van jouw kweekkast of -tent. Een te krachtige lamp, ook als deze op een grote afstand hangt, kan voor stress bij de planten zorgen. En een te zwakke lamp zorgt niet voor de juiste hoeveelheid licht. Kies dus een kweeklamp die goed bij de oppervlakte van jouw ruimte aansluit.

Check het wattage

Led kweeklampen zijn heel anders dan HPS lampen; je gebruikt ze dus ook op een andere manier. Wist je dat een 400W led lamp een 800W HPS lamp vervangt? Led verlichting verbruikt een stuk minder energie en wordt minder heet. Toch is het belangrijk om naar het verbruik van de lamp te kijken bij het led kweeklamp ophangen. Lampen met een hoger wattage plaats je verder bij de planten vandaan.

Houd je planten goed in de gaten

Het is belangrijk dat je de handleiding van de led kweeklamp goed doorleest voordat je deze gaat ophangen. Volg de richtlijnen over de optimale hoogte, maar houd je planten vervolgens goed in de gaten. Wanneer je verbrande bladeren opmerkt of planten proberen weg te groeien van het intense licht, is dit een teken dat de lamp te dichtbij staat. Als de kweeklamp te ver weg staat, kan de groei ongelijkmatig zijn.

Wat is de optimale hoogte voor mijn led kweeklamp?

Wat de beste hoogte is om jouw led kweeklamp op te hangen, is afhankelijk van verschillende factoren. Lees altijd goed de handleiding die bij de kweeklamp wordt geleverd en volg de instructies over de ophanghoogte. Over het algemeen kun je led lampen 30 tot 60 centimeter van je planten afhangen. Maar de precieze hoogte hangt af van het type lamp, de fase waarin de plant zich bevindt en de wattage. Twijfel je over de juiste hoogte? Dan adviseren we om de lampen eerst hoog op te hangen. Gaan de bladeren hangen? Dan kun je de lamp iets dichterbij hangen.

Heb je vragen over led kweeklamp ophangen? Of zoek je een goed ophangsysteem? Je mag altijd contact opnemen bij vragen.

 

FAQ

Wat is de ideale hoogte voor mijn led kweeklamp?

De ideale hoogte voor jouw kweeklamp hangt af van het type lamp, de oppervlakte van je kweekruimte, de wattage en de plantensoort. Lees altijd de handleiding van de lamp voor richtlijnen over de hoogte.

Hoe weet ik of mijn lamp op de juiste hoogte hangt?

Je kunt zien of de kweeklamp op de juiste hoogte hangt door je planten te observeren. Zien ze er gezond uit en groeien of bloeien ze goed? Dan hangt de lamp waarschijnlijk op de juiste hoogte en krijgen de planten voldoende licht.

Moet ik de hoogte aanpassen naarmate de planten groeien?

Ja, in veel gevallen is het verstandig om de hoogte van de lamp aan te passen aan de verschillende fasen die de plant doorloopt. Zo hebben planten in de groeifase bijvoorbeeld een andere lichtbehoefte dan in de bloeifase.

Wat voor ophangsysteem kan ik het beste gebruiken?

Er zijn verschillende soorten ophangsystemen voor led kweeklampen, zoals kettingen, touwen of verstelbare haken. Welk systeem het beste werkt, is afhankelijk van het type lamp en de kweekruimte.

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash