Veel kwekers gebruiken HPS lampen om de groei van hun planten te stimuleren en de opbrengst te optimaliseren. HPS lampen, oftewel Hoge Druk Sodium lampen, zijn bewezen effectief als lichtbron voor indoor kweekomgevingen. Om deze reden zijn ze ook na de opkomst van led kweekverlichting nog steeds razend populair. Toch kunnen beginnende kwekers moeite hebben met het installeren van HPS lampen. In dit artikel zetten we de noodzakelijke accessoires om HPS lampen aan te sluiten op een rij.
1. Kabel voor een stabiele verbinding
Om HPS lampen aan te sluiten, heb je allereerst een kabel nodig. Het is belangrijk om voor een kabel te kiezen die geschikt is voor HPS lampen. Met de voedingskabels en stekkers ben je verzekerd van een stabiele stroomtoevoer. Een stabiele stroomtoevoer is erg belangrijk voor een optimale fotosynthese van de planten of gewassen. [1]
Zorg er altijd voor dat je de ballast buiten de kweekkast of -kas plaatst. De ballast kan namelijk erg warm worden.
2. Een ballast voor het reguleren van piekspanningen
Een ballast is een van de noodzakelijke accessoires om HPS lampen aan te sluiten. Het is namelijk niet veilig om een HPS lamp te gebruiken zonder ballast. Dit komt doordat HPS verlichting erg krachtig is en een hoge lichtintensiteit produceert.
Een ballast zorgt ervoor dat de stroom die aan de lamp wordt geleverd gelijkmatig en stabiel is. Op deze manier worden piekspanningen en overbelasting voorkomen.
3. Timer voor lichtregulatie
Het is handig om een timer te gebruiken voor het reguleren van het licht. De timer zorgt ervoor dat de HPS lamp automatisch aan en uitgeschakeld wordt. Je stelt zelf in hoe lang de lamp moet branden. Dit is handig voor de verschillende fases die planten of gewassen doorlopen. In de groeifase hebben volwassen planten genoeg aan ongeveer 10 tot 12 uur licht.
Sommige kweeklampen hebben een ingebouwde timer, maar je kunt ook een aparte timer tussen het stopcontact en de stekker van de lamp plaatsen.
4. Accessoires voor het ophangen en bevestigen van HPS lampen
De noodzakelijke accessoires om HPS lampen aan te sluiten zijn een geschikte kabel, ballast en een timer. Daarnaast zijn er diverse accessoires verkrijgbaar voor het ophangen of bevestigen van HPS lampen. Aangezien een HPS lamp warm kan worden, is het belangrijk om deze op de juiste manier op te hangen in de indoor kweekomgeving. Zo zorg je ervoor dat het licht zich goed kan verspreiden en voorkom je dat de planten of gewassen verbranden.
Er zijn onder andere haken en beugels verkrijgbaar voor het ophangen van HPS lampen. Kies de accessoire die voor jou het beste werkt.
Bekijk de accessoires van Kweeklampen kopen
In ons assortiment vind je een uitgebreide collectie accessoires voor HPS en led kweeklampen. Met de juiste accessoires zorg je voor een optimale opbrengst. Meer weten over het installeren van een HPS lamp? Of heb je een vraag over de ballast of timer? Stuur ons een bericht via de website en we helpen je graag verder.
Veel gestelde vragen over HPS lampen aansluiten
Hoe sluit ik HPS lampen veilig aan?
Je kunt HPS lampen veilig gaan sluiten met een ballast. Deze sluit je direct op de lampfitting aan met behulp van de meegeleverde instructies. Schakel vervolgens de stroom uit en plaats de HPS lamp in de fitting.
Heb ik speciale voedingskabels nodig voor HPS lampen?
Het is belangrijk dat je de juiste kabels gebruikt om een HPS lamp aan te sluiten. Met een speciale HPS kabel ben je verzekerd van een optimale en veilige verbinding.
Wat is beter: HPS of led?
HPS en led bieden beide voor- en nadelen. HPS is bewezen effectief als lichtbron voor indoor kweekomgevingen, maar heeft ook een hoog energieverbruik. Het grootste voordeel van ledverlichting is dat led kweeklampen erg energiezuinig zijn en meerdere jaren meegaan.
Bronnen:
[1] Kusuma, P., Ouzounis, T., Hawley, D., Kerstens, T., Marcelis, L. F. M., & Heuvelink, E. (2022). On the pros and cons of red photons for greenhouse tomato production: increasing the percentage of red photons improves LED efficacy but plant responses are cultivar-specific. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology.