Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
Kweeklamp op zonne-energie aansluiten

Kweeklamp op zonne-energie aansluiten

De laatste jaren hebben veel kwekers hun traditionele HPS kweeklampen vervangen door ledverlichting. Maar tegenwoordig worden led kweeklampen op elektriciteit steeds vaker ingeruild voor kweeklampen op zonne-energie. Deze lampen gebruiken de zon als voedingsbron en kunnen hierdoor zelf stroom opwekken; dit maakt ze duurzaam en energiezuinig. Wil je een kweeklamp op zonne-energie aansluiten? Gebruik ons handige stappenplan.

Hoe werkt een kweeklamp op zonne-energie?

Een kweeklamp op zonne-energie wekt zelf stroom op door middel van zonne-energie. Er is dus geen elektriciteitsnet nodig om de kweeklamp te laten branden. Maar hoe werkt dit?

De kweeklamp is aangesloten op een zonnepaneel dat zonlicht opvangt en omzet in elektrische energie. Deze stroom wordt vervolgens opgeslagen in een oplaadbare batterij waardoor de lamp kan blijven branden, ook bij weinig of geen zonlicht. Het is belangrijk dat een kweeklamp op zonne-energie op een zonnige locatie wordt geïnstalleerd. Wanneer de lamp geen zonlicht ontvangt, gaat deze ook niet branden. [1]

Kweeklampen op zonne-energie zijn vaak uitgerust met een sensor. Wanneer het donker wordt of er weinig zonlicht is, gaat de lamp automatisch branden.

Voordelen van een kweeklamp op zonne-energie

Kweeklampen op zonne-energie zijn ideaal voor kwekers die kunstlicht willen gebruiken voor een optimale groei en bloei. Daarnaast zijn ze perfect voor als je het groeiseizoen wilt verlengen.

Dit zijn voordelen van zonne-energie kweeklampen ten opzichte van traditionele verlichting:

  • Duurzaam

Kweeklampen op zonne-energie gebruiken uitsluitend energie van de zon. Dit betekent dat ze niet aangesloten zijn op een elektriciteitsnet. Hierdoor zijn deze kweeklampen een duurzame keuze.

  • Energiezuinig

Aangezien je geen elektriciteit nodig hebt voor jouw kweeklampen, zul je geld gaan besparen op de energierekening. Daarnaast is er geen bedrading nodig en kun je de lampen overal gebruiken, ook waar geen toegang is tot elektriciteit.

  • Effectief

Aangezien kweeklampen op zonne-energie vaak zijn uitgerust met ledverlichting, zijn ze net zo effectief als andere lampen. Jouw planten of gewassen ontvangen altijd het juiste lichtspectrum en lichtintensiteit.

Naast de bovenstaande voordelen is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat zonne-energie kweeklampen altijd afhankelijk zijn van zonlicht. Plaats je ze op een plaats in de schaduw? Dan zullen de lampen jouw planten niet altijd van het benodigde licht kunnen voorzien.

Kweeklamp op zonne-energie aansluiten

Wil je een kweeklamp op zonne-energie aansluiten in jouw kweekomgeving? Dit is gelukkig heel eenvoudig! Volg de onderstaande stappen en geniet van de voordelen van zonne-energie kweeklampen. [2]

1. Kies de beste plek

Kies een zonnige plek voor het zonnepaneel. Dit kan voor het raam zijn, maar ook op het dak van een kas of in de buitenlucht.

2. Sluit het paneel en de batterij aan

Sluit de oplaadbare batterij aan op het zonnepaneel. In sommige gevallen worden het paneel en de batterij al aan elkaar geleverd. Lees altijd de handleiding en volg de gebruiksaanwijzing van de klant.

3. Monteer de kweeklamp

Bevestig de kweeklamp en de oplaadbare batterij aan elkaar. Vervolgens kun je de lamp monteren op een plek naar keuze. Zorg ervoor dat je de lamp niet te dicht bij de planten of gewassen plaatst, anders verbranden de bladeren. Maar plaats ze ook niet te ver weg, want dan krijgen ze geen voldoende licht.

4. Testen

Controleer of alles goed is aangesloten en pas indien nodig de plaats van de kweeklamp aan voor een gelijkmatige verspreiding van het licht.

Conclusie: handig of niet?

Overweeg je om een kweeklamp op zonne-energie aan te sluiten? Zonne-energie kweeklampen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Zo maak je gebruik van schone energie en kun je jouw planten laten groeien zonder negatieve impact op het milieu. Neem een kijkje in het assortiment van Kweeklampenkopen.nl en neem gerust contact op bij vragen!

 

Veel gestelde vragen over kweeklampen op zonne-energie:

Kunnen kweeklampen binnen en buiten worden gebruikt?

Zonne-energie kweeklampen kunnen binnen en buiten worden gebruikt. Het is belangrijk dat de lamp voldoende zonlicht ontvangt. Plaats je de lamp binnenshuis? Zet deze dan altijd voor een raam.

Hoeveel zon heeft een kweeklamp op zonne-energie nodig?

Hoeveel zon een kweeklamp op zonne-energie precies nodig heeft, hangt af van het specifieke model. Hoe meer zonlicht de lamp ontvangt, hoe beter deze zal werken.

Zijn zonne-energie lampen even effectief als andere kweeklampen?

Zonne-energie lampen kunnen net zo effectief zijn als andere kweeklampen, zoals HPS en led. Dit komt doordat kweeklampen op zonne-energie beschikbaar zijn in verschillende wattages en lichtspectrums. Houd er wel rekening mee dat solarlampen altijd afhankelijk zijn van zonlicht en dus niet zullen werken wanneer zij niet voldoende blootgesteld worden aan zonlicht.

 

Bronnen:

[1] Ghosal, K., et al. (2020). Solar-powered LED lighting system for a greenhouse. Renewable Energy, 146, 2597-2606.

[2] Vernotte, F., et al. (2019). Design and Implementation of a Solar Energy Based Plant Growth System for Greenhouse. Energy Procedia, 158, 4189-4194.

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash