Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
Een groentetuin binnen met kweeklampen

Een groentetuin binnen met kweeklampen

Wil je het hele jaar door genieten van verse groenten? Tegenwoordig kweken veel mensen hun groente en fruit in kweekkassen. Echter, in de winter is het in Nederland te koud om in een onverwarmde kas te kweken. Maar er is een oplossing: haal je moestuin naar binnen. Met de juiste benodigdheden kun je het licht en klimaat van buiten nabootsen. Lees in dit artikel hoe je een groentetuin binnen met kweeklampen kunt creëren.

Wat hebben moestuinplanten nodig?

Wanneer je een moestuin of groentetuin binnen wilt maken, is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren. Als je gewassen in de tuin kweekt, ben je volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar in huis moet je deze zelf nabootsen. Dit doe je aan de hand van drie factoren:

  • Licht
  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid

1. Licht

Licht is essentieel voor de groei van een groentetuin. Als je buitenshuis een moestuin hebt aangelegd, krijgen de gewassen al het benodigde licht binnen. Dit komt doordat de zon zorgt voor het juiste lichtspectrum. Echter, wanneer je planten binnen kweekt, is er vaak niet voldoende licht aanwezig. Om jouw gewassen toch goed te laten groeien, gebruik je een kweeklamp. Deze lamp bootst het lichtspectrum van de zon na en zorgt voor een optimale plantengroei, ook in de winter.

2. Temperatuur

Ook de temperatuur van de ruimte heeft invloed op de plantengroei. Wat de beste temperatuur is voor jouw groentetuin hangt af van het soort gewassen dat je kweekt. Wil je zaadjes binnenshuis laten ontkiemen? Dan is een temperatuur rond de 20 en 30 graden Celsius optimaal. [1]

Wanneer je een groente kweekt in een kweekbak of -kast kun je hier een klimaatregelaar in plaatsen. Deze zorgt ervoor dat je gewassen zich altijd in een ruimte met de juiste temperatuur bevinden om optimaal te groeien.

3. Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid binnenhuis is vaak anders dan in de buitenlucht. Het is belangrijk om een oogje in het zeil te houden, want een goede luchtvochtigheid zorgt voor een optimale fotosynthese. En dit zorgt op zijn beurt weer tot een gezonde groei. [2] Wat de ideale luchtvochtigheid is, hangt erg af van de fase waarin de plant zich bevindt. Zaaiingen en groeiende gewassen hebben voornamelijk behoefte aan een hoge luchtvochtigheid.

Lees hier meer over de ideale luchtvochtigheid voor kweekruimtes ->

Wat hebben moestuinplanten nodig

Stappenplan groentetuin binnen met kweeklampen creëren

Een groentetuin binnen met kweeklampen creëren, is niet moeilijk. Volg het onderstaande stappenplan voor het kweken van je eigen gewassen.

1. Schaf alle benodigdheden aan

Voor het maken van een groentetuin binnen, heb je een aantal benodigdheden nodig, waaronder:

  • Zaadjes of groenteplanten
  • Een kweekbak en/of -kast
  • Potgrond (speciaal geschikt voor kweken binnenshuis)
  • Kweeklampen
  • Timer voor de kweeklampen
  • Temperatuurmeter of -regelaar
  • Luchtvochtigheidsmeter

2. Zaadjes planten

Wanneer je alle benodigdheden in huis hebt, kun je de zaadjes gaan planten. Vul de kweekbakken met potgrond en zorg dat de grond vochtig aanvoelt. Verdeel de zaadjes over de grond en volg altijd de instructies op de verpakking.

3. Kweeklampen installeren

Vervolgens installeer je de kweeklampen boven de bakken. Zorg ervoor dat je ze op de juiste hoogte hangt en niet te dicht bij de zaadjes. Zo kunnen ze namelijk verbranden. Daarnaast is het belangrijk om een timer te gebruiken, zodat je het lichtschema zelf kunt regelen en zo de groei kunt optimaliseren.

Bepaal hier de optimale hoogte voor jouw led kweeklamp ->

 

Veel gestelde vragen over een groentetuin binnen:

Kan ik groente binnen voorzaaien en vervolgens naar buiten verplaatsen?

Het is heel goed mogelijk om zaadjes van groente binnen voor te zaaien. Dit geeft de gewassen een goede start voordat ze naar buiten worden geplaatst. Zorg ervoor dat je de groente laat wennen aan de buitenomgeving voordat je ze permanent buiten plaatst.

In welke ruimte kan ik een groentetuin binnen creëren?

Je kunt een groentetuin vrijwel in iedere ruimte binnenshuis plaatsen.Het is echter wel belangrijk dat je een kweekbak of -kast gebruikt voor het reguleren van de temperatuur. Een te koude, of te warme omgeving is namelijk niet goed voor de groei.

Hoeveel licht hebben gewassen nodig?

Hoeveel licht jouw gewassen nodig hebben, is afhankelijk van de plantensoort en de fase waarin deze zich bevindt. Over het algemeen hebben groenten 6 tot 8 uur zonlicht nodig, maar dit kan verschillen. Zo groeien paprika’s bijvoorbeeld beter bij 8 tot 10 uur zonlicht. Je kunt het zonlicht nabootsen met een kweeklamp. Meer informatie nodig? Neem contact op.

 

Bronnen:

[1] Pennisi, Svoboda. (2009). Growing indoor plants with success. University of Georgia

[2] Tibbitts, T. (1979). Humidity and Plants. BioScience. 29. 358-363. 10.2307/1307692.

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash