Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
5 tips om planten sneller te laten groeien

5 tips om planten sneller te laten groeien

Planten kweken is een leuke hobby. Maar het is nog leuker wanneer jouw planten snel groeien en de gewenste opbrengst leveren. Om ervoor te zorgen dat jouw planten sneller groeien, is het belangrijk dat je ze goed verzorgd. Doe je dit al, maar ben je benieuwd of je nog sneller resultaat kunt zien? Dan is dit artikel geschikt voor jou!

Of je nu een ervaren tuinier bent of een hobbykweker, met onze tips kun je jouw planten een groei-boost geven. We delen 5 effectieve tips om planten sneller te laten groeien. 

1. Een plek met de juiste grond

Om ervoor te zorgen dat je planten goed kunnen groeien, is het belangrijk om de juiste groeiomstandigheden te creëren. Dit betekent dat je jouw gewassen, kruiden of bloemen genoeg zonlicht biedt, maar ook moeten ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Wist je dat er in verschillende soorten gronden verschillende voedingsstoffen zitten? Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen potgrond en tuingrond. Veel mensen denken dat deze twee soorten aarde vrijwel hetzelfde zijn, maar niets is minder waar.

Maar welke soort grond heb je nu nodig voor optimale groei? Als je zelf planten wilt kweken, kies je in bijna alle gevallen voor potgrond. Dit bestaat uit een mengsel van natuurlijke grondstoffen en is in tegenstelling tot tuinaarde erg luchtig. Hierdoor kunnen de wortels zich goed verspreiden en zal de plant sneller groeien.

2. De juiste verlichting

De juiste verlichting is essentieel voor de groei van je planten. Zonder zonlicht kan er namelijk geen fotosynthese plaatsvinden. Wil je de bloemen, gewassen of planten buiten kweken? Kies dan voor een open plek met voldoende zonlicht. Het is niet erg als de planten niet de hele dag zonlicht krijgen, maar zorg er in ieder geval voor dat ze niet alleen maar in de schaduw staan. 

Wanneer je planten binnen wilt kweken, is het uiteraard ook belangrijk dat deze voldoende zonlicht binnenkrijgen. Helaas kun je binnenshuis niet altijd de juiste lichtomstandigheden creëren. Maar hier is een goede oplossing voor: kweeklampen! 

Verschillende studies hebben het effect van kweeklampen in een binnenruimte onderzocht. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat je met kunstmatig licht de lichtomstandigheden kunt optimaliseren. Kweeklampen kunnen onder andere de lichtkwaliteit verbeteren en de fotosynthetische periode verlengen. [1] En hierdoor kunnen planten beter en sneller groeien.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft elke plant specifieke behoeften. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat voor licht jouw planten nodig hebben. Het grote voordeel van LED kweeklampen is de aanpasbaarheid van het lichtspectrum. Het licht kan dus worden aangepast aan de behoeften van de plant. [2] Om deze reden kiezen veel kwekers tegenwoordig voor aanvullend licht via een LED kweeklamp.

3. De hoeveelheid water

Planten hebben water nodig om goed te groeien, maar zeker niet te veel. De wortels nemen water op vanuit de grond en daarom is het belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven. Je wilt niet dat de grond kurkdroog wordt, maar een te natte bodem is ook niet goed. Te veel water kan er zelfs voor zorgen dat de plant doodgaat.

Nu vraag je je misschien af: hoe weet ik hoeveel water een plant nodig heeft? De waterbehoefte verschilt per plantensoort. Zoek dus van tevoren altijd even de kenmerken van de plant op. Je kunt ook regelmatig de grond aanvoelen. Steek je vingers in de aarde en kijk of de grond niet te droog is. Wanneer er aarde aan je vinger blijft plakken, heeft de plant geen water nodig. Komen je vingers er schoon uit? Dan kun je water geven.

4. Temperatuur van de ruimte

De temperatuur is zowel binnen als buiten van belang tijdens het kweken van planten. Niet alle planten kunnen buiten optimaal groeien en zullen daarom in een binnenruimte moeten worden geplaatst.

Kweek je bloemen of gewassen binnen? En gebruik je kweeklampen, zoals LED of HPS? Het kan dan zijn dat de temperatuur in de ruimte te hoog wordt. Om te voorkomen dat planten doodgaan door de warmte, is het belangrijk dat de ruimte dus niet te warm wordt.

Wat de beste temperatuur is, is afhankelijk van de soort planten die je kweekt. Onderzoek naar de ideale temperatuur voor het ontkiemen van zaden en de groei van planten zegt dat een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius optimaal is. [3]

5. Genoeg ventilatie

Als je een indoor kweker bent, is goede ventilatie in de ruimte erg belangrijk. Niet alleen moet de temperatuur in de ruimte gunstig zijn, maar ook frisse lucht is van belang om je planten sneller te laten groeien. 

Er zijn speciale afzuigventilatoren en ventilatiesystemen die je kunt gebruiken in een indoor kweekkast of -kas. Met ventilatoren of buizen kun je de ruimte goed ventileren en genoeg frisse lucht naar binnen halen voor optimale groei. 

FAQ

Wat beïnvloedt de groeisnelheid van planten?

Er zijn verschillende factoren die de groeisnelheid van planten beïnvloeden. De belangrijkste factoren zijn de hoeveelheid licht, water, het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen, temperatuur en luchtvochtigheid.

Hoe vaak moeten mijn planten water krijgen om sneller te groeien?

Hoe vaak jouw planten water moeten krijgen om optimaal te groeien, is volledig afhankelijk van het soort plant dat je kweekt. In de meeste gevallen voldoet het om één keer in de week water te geven, maar dit kan variëren per plantensoort. Bovendien heeft ook de omgevingstemperatuur invloed op  de waterbehoefte van de plant.

Zijn er bepaalde planten die sneller groeien dan andere plantensoorten? 

Ja, er zijn planten die sneller groeien dan andere soorten zoals zonnebloemen, klimplanten en sommige kruiden. 

Welke verlichting heb ik nodig om planten sneller te laten groeien?

Om planten sneller te laten groeien, is het belangrijk dat ze voldoende licht krijgen. Dit kan natuurlijk zonlicht zijn, maar je kunt de groei van planten ook bevorderen door kweeklampen te gebruiken. Deze kweeklampen kunnen diverse soorten licht afgeven waardoor de groei en bloei wordt gestimuleerd, ongeacht het seizoen. Je hebt de keuze uit HPS en LED kweeklampen

 

Bronnen:

[1] Proietti S, Moscatello S, Riccio F, Downey P, Battistelli A. Continuous Lighting Promotes Plant Growth, Light Conversion Efficiency, and Nutritional Quality of Eruca vesicaria (L.) Cav. in Controlled Environment With Minor Effects Due to Light Quality. Front Plant Sci. 2021 Oct 12;12:730119. doi: 10.3389/fpls.2021.730119. PMID: 34712255; PMCID: PMC8546256.

[2] Lupo, Michela & Bashir, Muhammad & Silvestri, Cristian & Brunori, Elena & Pica, Aniello Luca & Cristofori, Valerio. (2022). LED Lighting Effects on Plant Growth and Quality of Pyrus communis L. Propagated In Vitro. Agronomy. 12. 2531. 10.3390/agronomy12102531. [1]

[3] Pennisi, Svoboda. (2009). Growing indoor plants with success. University of Georgia

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash