Bel met onze expert: 058 – 215 07 42

Gratis verzending vanaf € 100,-

Minimaal 1 jaar garantie
LED of HPS kweeklampen

LED of HPS kweeklampen: wat is beter?

HPS kweeklampen werken goed, maar sinds een tijdje is er een alternatief; LED kweeklampen. Nu denk je misschien: als HPS lampen goed werken, waarom zou ik dan voor LED kiezen? Dit is een terechte vraag. Maar wij hebben het antwoord! 

Overweeg je om nieuwe kweeklampen aan te schaffen, maar weet je niet of je nu voor LED of HPS kweeklampen moet kiezen? Of zit je eraan te denken om over te stappen naar LED verlichting? In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen de twee soorten verlichting. Ook vertellen we je graag meer over de voordelen van LED lampen. Zo kom jij erachter welke van de twee soorten verlichting je het beste kunt kiezen.

Verschil tussen LED en HPS kweeklampen

Als je al een lange tijd aan het kweken bent, heb je vast wel eens gehoord van HPS kweeklampen. Deze lampen staan ook wel bekend als hoge druk sodium lampen. Dit is de meest gebruikte kweeklamp voor diverse doeleinden. HPS lampen worden al jarenlang gebruikt, daarom noemen we ze ook wel traditionele kweeklampen. Maar sinds een tijdje is er een alternatief op de markt, namelijk LED kweeklampen. 

Veel mensen kiezen ervoor om hun traditionele kweeklampen te vervangen met LED verlichting. Dit doen zij omdat LED meerdere voordelen biedt ten opzichte van HPS lampen. Zo gaan ze bijvoorbeeld een stuk langer mee en ook het energieverbruik is een stuk minder. 

Verschil tussen LED en HPS kweeklampen

Voordelen van LED verlichting

Twijfel je of je over moet stappen van HPS naar LED kweeklampen? Dit zijn de voordelen van LED verlichting.

1. Veel energiezuiniger

Dit is het grootste voordeel van LED kweeklampen; ze zijn een stuk energiezuiniger dan traditionele lampen. Wanneer je overstapt van HPS naar LED kun je wel zo’n 50% stroom besparen. En dit merk je aan de energierekening! Zeker wanneer je de lampen hele dagen aan hebt staan, zijn LED lampen veel voordeliger. 

2. Snellere groei van planten

LED lampen zijn niet alleen energiezuiniger, ze belichten jouw planten ook beter. Er is aangetoond dat planten die belicht worden met een LED kweeklamp zo’n 15% sneller groeien. De verlichting heeft namelijk een breder spectrum dan HPS lampen. En dit is erg belangrijk tijdens de groeifase.

En omdat de planten sneller groeien, worden ze in veel gevallen ook nog eens groter.

3. LED lampen gaan langer mee

Een normale HPS kweeklamp gaat vaak maar één jaar mee. Maar LED kweeklampen kun je tot wel acht jaar gebruiken. Door de lange levensduur van LED verlichting bespaar je veel geld omdat je niet steeds nieuwe lampen hoeft te kopen. 

4. LED verlichting wordt niet warm

Als je vaak met traditionele verlichting werkt, heb je vast wel eens meegemaakt dat een lamp erg warm is geworden. En hierdoor kunnen de bladeren van je planten nog wel eens verbranden. Hier hoef je je echter geen zorgen over te maken met LED lampen. Een groot voordeel van LED is dat deze lampen nauwelijks warm worden. Dit maakt ze erg veilig om te gebruiken. 

Bovendien kunnen LED kweeklampen ook dichter op de plant hangen omdat deze niet warm worden. Hierdoor belicht je de planten nog efficiënter en verhoog je het rendement. En de bladeren van je planten verbranden niet. 

5. Efficiënte belichting

Er zijn diverse formaten LED kweeklampen beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een groot formaat lamp of voor het gebruik van meerdere LEDs in één lamp. Dit maakt het mogelijk om de planten efficiënter te belichten. 

6. LED is dimbaar

De meeste HPS kweeklampen zijn niet dimbaar. Je gebruikt dus altijd de maximale lichtsterkte en het maximale voltage. En dus ook veel stroom. LED lampen zijn echter wel vaak dimbaar. Zo bepaal je zelf hoeveel licht de lamp geeft. Bovendien kun je de lichtsterkte vaak via een afstandsbediening of een app op je telefoon aanpassen. 

Conclusie: wat is beter LED of HPS kweeklampen?

Dus wat kun je nu het beste kiezen: LED of HPS kweeklampen? Voor ons is het duidelijk: LED kweeklampen bieden meerdere grote voordelen ten opzichte van HPS lampen. Zo is LED verlichting een stuk energiezuiniger en zal je energierekening dus een stuk dalen. Maar ook gaan de lampen langer mee en worden deze nauwelijks warm. En je hoeft je geen zorgen te maken over de groei van je planten. De planten groeien zelfs sneller met LED!

In de webshop van Kweeklampenkopen.nl vind je diverse soorten kweeklampen, waaronder LED verlichting. Deze zijn geschikt voor het stimuleren van de groei van verschillende soorten planten. Er zit altijd wel een geschikte lamp voor je bij. Heb je vragen over LED kweeklampen? Stel ze ons gerust! 

Gratis verzending

Bij bestelling vanaf € 100,-

Soepele retourregeling

30 dagen zichttermijn

A-merk verlichting

Alleen de beste kweeklampen

Veilig betalen

iDEAL / PayPal / Mistercash