Ondanks de opkomende populariteit van LED verlichting, worden HPS kweeklampen nog steeds veel gebruikt in kweekruimtes. Ze zijn goedkoop in aanschaf en doen wat ze beloven, maar een HPS kweeklamp aansluiten kan nog wel wat aarde in de voeten hebben. In tegenstelling tot LED kweeklampen, werken HPS lampen niet met een plug-and-play systeem. Je moet de verlichting eerst veilig aansluiten voordat je deze daadwerkelijk kunt gebruiken.
In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je een HPS kweeklamp veilig en effectief kunt aansluiten.
Dit heb je nodig
Wanneer je een HPS kweeklamp gaat aansluiten, heb je een aantal belangrijke items nodig.
- HPS kweeklamp met het juiste vermogen
Kies een HPS lamp met het juiste vermogen en de juiste fitting. Zorg ervoor dat de verlichting geschikt is voor je kweekruimte en voor de planten die je wilt kweken.
- Ballast
Een ballast is een apparaat dat je nodig hebt om de stroomtoevoer naar de lamp te reguleren. Er zijn magnetische en elektronische ballasten verkrijgbaar. De elektronische varianten zijn vaak efficiënter en beschikken over extra functies, zoals dimmers.
- Reflector
Een reflector plaats je achter de HPS lamp om het licht te bundelen en te richten op je planten. Dit hulpmiddel zorgt voor een betere lichtverdeling in de kweekruimte.
- Ophangsysteem
Ook heb je een ophangsysteem nodig om de kweeklamp op te hangen. Er zijn diverse soorten ophangsystemen verkrijgbaar.
- Timer
Met een timer kun je het gewenste lichtschema regelen en de kweeklamp automatisch in- en uitschakelen.
- Elektrische bedrading en stekkers
Je hebt elektrische bedrading nodig om de kweeklamp aan te sluiten op de ballast en het stroomnetwerk. Let er goed op dat je de juiste draden en stekkers gebruikt die geschikt zijn voor de belasting van de HPS lamp.
Stappenplan HPS kweeklamp aansluiten
Hieronder vind je een stappenplan dat je kunt gebruiken voor het aansluiten van een HPS kweeklamp. Wanneer je een HPS kweeklamp koopt, worden er ook altijd instructies van de fabrikant meegeleverd. Volg deze nauwkeurig en raadpleeg indien nodig een professional voor het veilig aansluiten van de lamp. Onderaan de pagina vind je een aansluitschema voor een HPS kweeklamp.
Stap 1: Zorg voor je eigen veiligheid
Allereerst is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen voordat je begint. Schakel altijd de stroom uit voordat je begint met de installatie en draag eventueel handschoenen of gebruik een doekje. Je kunt de HPS lamp namelijk beter niet aanraken met je blote handen.
Stap 2: Sluit de ballast aan
Sluit de ballast aan aan de lamp om de stroomtoevoer te reguleren. Volg hiervoor altijd de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de elektrische verbindingen veilig zijn en controleer altijd of de ballast goed is aangesloten.
Stap 3: Plaats de lamp in de reflector
Wanneer je de ballast hebt aangesloten, kun je de lamp in de reflector plaatsen. Zorg dat je de lamp stevig vastdraait en gebruik hiervoor niet je blote handen.
Stap 4: Controleer de aansluitingen
Controleer alle aansluitingen nogmaals om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten en stevig vast zit. Plaats de ballast het liefste buiten de kweekruimte omdat deze warm kan worden.
Stap 5: Schakel de stroom weer in
Als alles correct is aangesloten en gecontroleerd, kun je de stroom weer inschakelen. Kijk vervolgens of de HPS kweeklamp goed functioneert.
Stap 6: Sluit de timer aan
Je kunt een timer gebruiken om het gewenste lichtschema in te stellen. Gebruik een relais voor de timer, zonder relais kan een timer doorbranden. Deze relais sluit je met de timer aan op een stopcontact.
Let op: de aardedraad wordt niet weergegeven op dit voorbeeld. Deze moet je aansluiten aan de geel-groene draad.
Bron: Wikipedia
Video HPS kweeklamp aansluiten:
Tips voor HPS kweeklamp aansluiten
- Lees altijd de handleiding van de HPS kweeklamp en de ballast voordat je begint met de installatie.
- Zorg ervoor dat je de stroom uitschakelt voordat je begint met de installatie.
- Controleer of de lamp, ballast en reflector allemaal zijn ontworpen voor hetzelfde vermogen en dezelfde fitting.
- Gebruik een relais voor de timer.
- Raak de HPS kweeklamp niet aan met blote handen.
FAQ
Hoe hang ik een HPS kweeklamp op de juiste hoogte?
Het bepalen van de juiste hoogte van een HPS kweeklamp hangt af van diverse factoren, zoals de warmteafgifte van de lamp en de groeifase van de plant. Een vuistregel die regelmatig wordt gebruikt, is om 10 procent van de wattage in centimeters aan te houden. Dus gebruik je een 500 Watt HPS lamp? Dan hang je de lamp op ongeveer 50 centimeter afstand van de planten.
Wat is de optimale afstand tussen de HPS kweeklamp en mijn planten?
De optimale afstand tussen de HPS kweeklamp en jouw planten verschilt per situatie. Onder andere het vermogen van de lamp, de fase van de groei en de licht tolerantie van de planten spelen een rol.
Zijn er energiezuinige alternatieven voor HPS kweeklampen?
Ja, er zijn energiezuinig alternatieven voor HPS kweeklampen. LED kweeklampen zijn een van de meest energiezuinige opties. Ze verbruiken doorgaans minder energie, worden minder snel warm en hebben een langere levensduur dan HPS lampen. Het is zelfs mogelijk om het spectrum aan licht af te stemmen op de groei- en bloeifasen van de planten. Bekijk hier onze LED kweeklampen.
Hoe kan ik de lichtintensiteit van mijn HPS kweeklamp aanpassen?
HPS kweeklampen hebben in de meeste gevallen een vaste lichtintensiteit die niet kan worden aangepast, zoals bijvoorbeeld wel kan bij LED kweeklampen. Er zijn echter wel indirecte manieren om de lichtintensiteit te beïnvloeden, waaronder door de ophanghoogte aan te passen en het gebruik van lichtdimmers.
Hoe lang mag ik mijn HPS kweeklamp per dag laten branden?
Je kunt HPS kweeklampen 16 uur per dag aan laten staan bij het kweken van stekjes of zaadjes. Voor de groei van een volwassen plant is 10 tot 12 uur licht voldoende. Je kunt de lichtperiodes aanpassen aan de specifieke groeifase en plantensoort.