Wanneer je planten of gewassen binnen wilt kweken, is de juiste verlichting onmisbaar. Veel kwekers stappen van HPS lampen over op ledverlichting. Naast het feit dat ledverlichting energiezuiniger is, biedt het ook een breder lichtspectrum. Toch vergeten veel kwekers dat ze hun voeding moeten aanpassen op led kweeklampen.
In dit artikel bespreken we waarom voeding aanpassen op led kweeklampen zo belangrijk is. Ook vertellen we je welke plantenvoeding je nodig hebt.
Waarom voeding aanpassen op led kweeklampen?
Bij het kweken van planten zijn er diverse elementen waar je op moet letten, waaronder het lichtspectrum, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Maar ook is het belangrijk dat de planten de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.
Gebruik je led kweeklampen bij het kweken van planten? Led kweeklampen geven vaak een ander lichtspectrum af dan natuurlijk zonlicht. Alhoewel het spectrum erg in de buurt komt, kunnen planten vaak nog wat extra hulp gebruiken bij het opnemen van voedingsstoffen. Door de plantenvoeding hierop aan te passen, zorg je ervoor dat je planten optimaal groeien.
Daarnaast kunnen led kweeklampen erg fel en krachtig zijn waardoor bladeren van jonge planten soms beschadigd raken. Dit wordt ook wel ‘light burn’ genoemd. De juiste voeding kan helpen bij het voorkomen van beschadigingen door fel licht.
Welke plantenvoeding bij led kweeklampen?
Nu vraag je je natuurlijk af welke plantenvoeding optimaal is bij kweken met led kweeklampen. Het is belangrijk dat je voor voeding kiest die speciaal is ontwikkeld voor gebruik onder ledverlichting. Deze voeding bevat namelijk de juiste verhoudingen van voedingsstoffen.
EPS plantenvoeding is geformuleerd om te voldoen aan de behoeften van planten die worden gekweekt onder led kweeklampen. Deze voeding bevat onder andere magnesium, sporenelementen, vitamines en aminozuren voor een optimale plantengroei. Bovendien zijn er verschillende studies die hebben aangetoond dat het gebruik van EPS plantenvoeding bijdraagt aan een betere groei, ontwikkeling en opbrengst. [1, 2]
Wanneer je EPS plantenvoeding geeft, hoef je je planten geen andere voedingsstoffen te geven. Ze krijgen namelijk voldoende voeding binnen voor de fotosynthese en kunnen zo het licht van de kweeklampen beter absorberen.
Voordelen van EPS led voeding
- EPS plantenvoeding is speciaal samengesteld voor kweken onder ledverlichting. Het bevat hierdoor alle essentiële voedingsstoffen.
- Het voorkomt veel voorkomende problemen bij het kweken onder led kweeklampen, zoals ‘light burn’ of stress.
- EPS plantenvoeding kan op maat gemaakt worden voor iedere plantensoort en kweekomgeving.
- Het is makkelijk in gebruik omdat je naast EPS plantenvoeding je planten geen andere voeding meer hoeft te geven.
Veel gestelde vragen over voeding bij led kweeklampen:
Moet ik speciale voeding gebruiken voor led kweeklampen?
We raden aan om speciale voeding te gebruiken voor als je planten kweekt onder ledverlichting. Deze speciale voeding bevat namelijk vaak de juiste verhoudingen van belangrijke voedingsstoffen.
Verandert een led kweeklamp de pH-waarde van water?
Led kweeklampen kunnen de pH-waarde van water beïnvloeden. En de pH-waarde kan weer een grote invloed hebben op jouw planten of gewassen. Daarom is het belangrijk om de pH-waarde van het voedingswater af en toe te meten; hier kun je een bepaalde strip of een digitale meter voor gebruiken.
Hoe vaak moet ik plantenvoeding geven?
Om ervoor te zorgen dat jouw planten of gewassen niet te veel of te weinig plantenvoeding krijgen, is het belangrijk om de instructies op het etiket van de plantenvoeding te lezen. Hier staat precies op hoe vaak je de voeding kunt toedienen.
Bronnen:
[1] Dar, A., Zahir, Z.A., Iqbal, M. et al. Efficacy of rhizobacterial exopolysaccharides in improving plant growth, physiology, and soil properties. Environ Monit Assess 193, 515 (2021). https://doi.org/10.1007/s10661-021-09286-6
[2] Dahech, P., Schlömann, M. & Ortiz, C. Light intensity stimulates the production of extracellular polymeric substances (EPS) in a culture of the desert cyanobacterium Trichormus sp. J Appl Phycol 33, 2795–2804 (2021). https://doi.org/10.1007/s10811-021-02516-x